Kártérítési igény benyújtása a hibás kivitelezés miatt

Az évtizedekkel korábban átadott panel lakóépület homlokzati hőszigetelésének hibája miatt a kártérítési igény a hibás teljesítéstől számítva „nyugszik” mindaddig, amíg a laikus kárvallott nem ismerte fel a hiba jellegét, nagyságrendjét.

A hibás kivitelezés megismerését követő időponttól számított egy éven belül azonban érvényesítheti kártérítési igényét a kötelezettel szemben – mutat rá a Szegedi Ítélő Tábla P. f. II. 20. 652/2004. számú ítélete. A perben a felperesi társasház lakásainak építtetője és eladója az alperes volt.

A lakás műszaki átadására 1987. június 23. és november 30. között került sor. 1987 végétől a társasház lakói lakásaikban penészesedést észleltek. Javításokat végeztek, de a probléma nem szűnt meg. A társasház tulajdonosainak egy része 1997-ben jelezte a penészesedést az alperesnek. A penészesedés tényleges oka ekkor még nem volt ismert. Az alperes vállalta az egyes lakásokban jelentkező hibák kijavítását. A lakóépület oldalfalából 1999-ben kidőlt egy darab; az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. vizsgálata során megállapította, hogy az oldalfalak szigetelése – az alkalmazott technológia miatt – nem megfelelő. A felperes keresetében kérte a bíróságot, hogy kötelezze az alperest 13 millió forint, valamint 2002. május 8-ától a kifizetésig járó időszakra a törvényes mértékű késedelmi kamat megfizetésére. Keresetét azzal indokolta, hogy az alperes hibásan teljesített: a lakóépület falazatának hőszigetelését erre a célra alkalmatlan anyaggal oldotta meg. Tekintettel arra, hogy a felperes a 2002. június 31. napján előterjesztett szakvéleményből tudta ezt meg, eddig az időpontig az elévülés nyugodott. Az alperes kérte a kereset elutasítását.

Ellenkérelmében arra hivatkozott, hogy a társasházi közösség, illetve az egyes tulajdonosok és közötte több per volt folyamatban; valamennyi eljárás során megállapítást nyert az a tény, hogy a hő-, a pára- és a hangszigetelő anyagok kötelező alkalmassági ideje 1997. november 30. napján lejárt, így a felperes követelése elévült. Az elsőfokú bíróság a keresetet elutasította. Indoklásában kifejtette, hogy az elévülés akkor kezdődik, amikor a követelés esedékessé vált. Ha a jogosult menthető okból nem tudja érvényesíteni követelését, az akadály megszünésétől számított egy éven belül a követelés akkor is érvényesíthető, ha az elévülési idő már letelt, vagy abból egy évnél kevesebb van hátra. A perbeli lakóépület lakásaiban 1987. évben a penészesedés felismerhetővé vált, ezt mind a lakók, mind a társasházi közösség közös képviselője tudták. A hiba felismerése után nem volt akadálya annak, hogy a felperes igényét az alperessel szemben érvényesítse. Annak sem volt akadálya, hogy a lakóközösség tagjai az eladóval szemben érvényesítsék igényüket, ezért a szakértői vélemény elkészültének időpontjáig az elévülési idő nem nyugodott. A hiba okáról a szakvélemény 2002 nyarán elkészült, ám a felperes két évvel később, 2004. június 14. napján terjesztette elő keresetét. Az ítélet ellen a felperes fellebbezést nyújtott be, melyet a Szegedi Ítélőtábla nem talált alaposnak. (folytatjuk)

Forrás: Ingatlanpiac
2006. november 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük